Historiska Ögonblick nr 1 - 2018

I det här numret kan du bland annat läsa om:

 

Greta Garbo - den gudomliga

Ingen svenskfödd skådespelare eller skådespelerska har haft så stort inflytande inom filmen som Greta Garbo. På toppen av sin karriär var hon Den gudomliga och varje film hon gjorde blev en internationell jättesuccé.
 

Nazisternas jakt på den heliga graalen

Heinrich Himmler var besatt av legenden om den heliga graalen. Han ville hitta den och hans medhjälpare i jakten blev Otto Rahn, arkeolog och ockultist.
 

De tidiga bilarnas historia

Diesel, bensin, gas, el – sätten att driva fram en bil är många. För dryga hundra år sedan var det en liknande situation. Då stod kampen mellan bensin, el och ånga.
 

Historiska OS-ögonblick

Den 9 februari i år vänds världens ögon mot Pyeongchang och vinter-OS. Genom historien har OS varit skådeplats för mäktiga prestationer och fantastiska rekord - men också för politiska markeringar, hjältemodiga aktioner och fasansfulla attentat.
 

Kakelugnen – het möbel med lång historia

En öppen eld är både ineffektiv och resurskrävande. Nöden är uppfinningarnas moder - och kakelugnen är ett bevis på detta.

 

Märkliga historiska dödsfall

En del dödsfall genom historien har haft betydligt märkligare orsaker än andra – i vissa fall så märkliga att det är svårt att skilja mellan dikt och verklighet.
 

Drottning Hedvig Eleonora

Karolinertidens mäktigaste kvinna var stormakten Sveriges pr-geni.