Historiska Ögonblick nr 2 - 2017

I det här numret kan du bland annat läsa om:

 

Spanska armadan

Jätteflottan med 137 skepp satte segel och gav sig iväg. Men britterna var redo och det som skulle blivit den spanska flottans stoltaste stund slutade i ett förödande nederlag.

 

Kejsar Claudius

Han hade varit offer för Caligulas mobbning. Men när Caligula mördades, utropade gardet Claudius till ny kejsare.

 

Paradisöar med orolig historia

Polynesierna var först att upptäcka Hawaiis vajande palmer, gröna skogar och vackra stränder. De fick ha öarna i fred i 1 400 år, sedan kom den vite mannen med sin lust att tjäna pengar och omvända befolkningen till kristendomen.

 

Fiaskot vid Falsterbo 1677

Fältmarskalk Henrik Horn hade blivit stor hjälte under det polska fälttåget. Men när han nu, i brist på dugliga sjöofficerare, också fick ta sig an flottan gick det sämre. Mycket sämre.

 

Per Albin Hansson

Han ljög nationen lugnande rakt i synen när andra världskriget bröt ut. Sveriges beredskap var allt annat än god. Det visste statsminister Per Albin Hansson. Hans mål var att hålla Sverige utanför kriget - till vilket pris som helst.

 

Oscar Wilde

Författaren Oscar Wilde tvivlade aldrig på sin egen genialitet, vägrade anpassa sig och varken kunde eller ville hålla sin vassa tunga i styr.
 

Mordet på John Lennon

I låten ”Imagine” föreställde sig John Lennon en värld där alla lever i fred. En vacker dröm – som krossades abrupt när den förre Beatlesmedlemmen utanför sitt hem stötte på en förvirrad och hatisk ung man med en revolver i handen.

 

Miljonärsdottern blev terroristen ”Tania”

Kidnappningen blev en chock för de anhöriga. Men två månader senare kom det verkliga dråpslaget: På bild poserade den bortförda - den unga överklasskvinnan Patty Hearst – som aktiv terrorist med ett maskingevär i händerna.
 

Medeltidens grymma straff

En lång rad utstuderat grymma, våldsamma och rent barbariska bestraffningar tänktes ut och verkställdes.
 

Bagan – ett forntida rike

På en torr, varm slätt mitt i Burma står tusentals byggnader som mer eller mindre överlevt tidens tand.
 

Hernán Cortés krossade aztekernas rike

Cortés utnyttjade varje tillfälle att knyta kontakter i kampen mot aztekerna. Dessutom drev han ett listigt spel och lurade aztekernas härskare Moctezuma II fullständigt.