Historiska Ögonblick nr 3 - 2017

I det här numret kan du bland annat läsa om:

 

Århundradets tungviktsmöte

I ena ringhörnan stod afroamerikanen Joe Louis och i den andra nazistpartiets älskling, tyske Max Schmeling. Det var mycket mer än världsmästartiteln i tungviktsboxning som stod på spel.

 

Charles Lynch – mannen med egen domstol

Man får inte ta lagen i egna händer. Men ibland skulle man vilja göra det – och då skulle det vara bra att ha en egen  domstol. Så resonerade den amerikanske godsägaren Charles Lynch och hans grannar i Virginia på 1700-talet.
 

Östersjöns pirater

Sjörövare är ett fenomen som oftast förknippas med Västindien. Men dessa missdådare till havs har funnits i alla väderstreck. Sverige och Östersjön var inget undantag.
 

Vittror

På E4:an strax norr om Gävle, där vägen passerar Skarvberget, ligger en ovanligt olycksdrabbad vägsträcka. I bygden  finns en särskild förklaring till den tragiska statistiken: de övernaturliga varelser som bor på platsen gillar inte att vägen går där…
 

Atombomben

Japan var på randen till kollaps, men vägrade ge sig utan fortsatte att slåss in i det sista. Slutligen plockade USA fram sitt hemliga vapen – det mest fruktansvärda mänskligheten dittills sett.
 

Idi Amin

I västvärlden skrattade många åt Idi Amin, den festlige gaphalsen som tagit makten i Uganda. Men befolkningen fick uppleva ett bisarrt  skräckvälde med hundratusentals döda.