Historiska Ögonblick nr 4 - 2017

I det här numret kan du bland annat läsa om:

 

Görings ”förräderi”

Ödestimman närmade sig obevekligen för Adolf Hitler. Men när kronprinsen Hermann Göring i ett telegram frågade om han skulle ta över makten blev Hitler rasande – och dömde honom till döden för högförräderi.

 

Miljöskandalen på BT Kemi

Nedgrävda gifttunnor och yrvakna myndigheter skakade skånska Teckomatorp i miljörörelsens barndom.
 

Assassinerna, medeltidens terrorister

Mördarsekten som satte skräck i hela Mellanöstern.
 

Den siste ryske tsaren

Nikolaj II - hans många och stora misstag ledde till den ryska revolutionen.

 

Kärleksdramat som knäckte Hitler

Geli Raubal var Adolf Hitlers systerdotter. Hon var bara 19 år när hon flyttade in hos Hitler i München och hade en kärlekshistoria med ”farbror Alf”. Men när Geli hittades död i Hitlers våning, skjuten i bröstet med nazistledarens egen pistol,  rämnade världen för Adolf Hitler.

 

Laconiakatastrofen

I september 1942 insåg en tysk ubåtskapten att han gjort ett fruktansvärt misstag. Fartyget han just torpederat, Laconia, hade många civila passagerare. För att lindra katastrofen satte ubåtskaptenen igång en omfattande räddningsaktion. Han  begärde till och med hjälp från de allierade. 

 

Kalabaliken i Bender

Turkarna var rejält trötta på att ha Karl XII som oönskad gäst. Men när de skulle köra ut den svenske monarken vägrade han. Tillsammans med ett 50-tal soldater försökte kungen försvara sitt läger mot 10 000 turkar och tatarer, sårades av en värja  - och snubblade till slut på sina egna sporrar.